ثبت 11 گونه از پرندگان در حال انقراض در منطقه قره قشلاق بناب

معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌ شرقی گفت: منطقه شکارممنوع قره قشلاق بناب با چشم‌انداز و مناظر زیبای حاشیه دریاچه ارومیه و گونه‌های جانوری خاص حائز اهمیت ویژه‌ای است.

به گزارش بناب نیوز، میرمحسن حسینی قمی با اشاره به ثبت گونه‌هایی از پرندگان در خطر انقراض در حوزه دریاچه ارومیه و منطقه قره‌قشلاق بناب افزود: به طور کلی وجود 11 گونه از پرندگان در حال تهدید جهانی در حوزه دریاچه ارومیه به ثبت رسیده است که بخشی از آنها در محدوده قره قشلاق بناب نیز یافت می‌شود، بر این اساس این منطقه از سال 87 جزء مناطق شکار ممنوع در استان است.

وی گفت: در منطقه قره قشلاق بناب بیش از 150 گونه پرنده شناسایی شده است که گونه‌های شاخص این تالاب میش مرغ، قوی فریاد کش، قوی کوچک، عروس غاز، غاز پیشانی سفید کوچک و غازپیشانی سفید بزرگ است.

وی با اشاره به وجود دشت‌های هموار در اطراف تالاب که سبب ایجاد زیستگاه انواع جانواران شده است، افزود: نتایج فعالیت‌های میدانی و مطالعات کتابخانه‌ای نشان می‌دهد تالاب‌های کم‌عمق منطقه، به دلیل شیب کم و گسترش رودخانه‌های مجاور سبب فراهم شدن زیستگاه 12 گونه پستاندار و انواع دوزیستان، خزندگان وماهی‌ها شده است.

حسینی قمی تصریح کرد: پوشش گیاهی تالاب قره قشلاق بناب بنابر مطالعات در بستر آب به طور معمول گیاه آبزی و در حوزه تالاب شامل انواع گراس و علوفه مرتعی، گیاهان خانواده اسفناج، گز، جلبک، گیاهان گلدار و نی است.

وی گفت: از جاذبه‌های اکوتوریستی منطقه وجود مناظر زیبای خیره کننده و سایت‌های کم‌نظیر مشاهده پرندگان و امام زاده تاج‌الدین علی و زیارتگاه روستاهای خانه برق و چپقلو است.

معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌ شرقی یادآور شد: منطقه قره قشلاق بناب دارای شش روستا در داخل منطقه است که دو دهکده از آنها در استان آذربایجان غربی (شامل 207 خانواده و کل جمعیت 1150نفر) و چهار روستا در استان آذربایجان شرقی با 307 خانواده و جمعیت کل 1614 نفر است.

حسینی قمی افزود: اشتغال مردم منطقه قره قشلاق چرای دام در مراتع تالاب، شکار پرندگان، صید و پروش ماهی در کارگاه‌ها و رودخانه‌های منتهی به تالاب بوده که از بهره برداری‌های اقتصادی مهم منطقه به شمار می‌رود.

وی در خصوص عوامل زیست محیطی تخریب و بیابان‌زایی در منطقه بیان کرد: به‌طور عمده تعارضات منطقه شامل توسعه و فعالیت کشاورزی و همچنین پرورش ماهی است که سطح فعالیت کشاوری 38.

6 درصد بوده و محدوده پرورش ماهی و شیلاتی حدود 9 درصد است این در حالیست که بخش عمده‌ای از منطقه به وسیله کانال چند منظوره مهاباد و پروژه آبیاری زهکشی شده است.

معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌ شرقی همچنین گفت: در حاشیه تالاب روستای فسندوز توسط شیلات آذربایجان غربی کارگاه‌های پرورش ماهی احداث شده است که یکی از عوامل تخریب و بیابان‌زایی از لحاظ تغییر کاربری زمین‌ها در منطقه محسوب می‌شود.

به گزارش ایسنا، منطقه قره قشلاق بناب با وسعت 13 هزار و 865 هکتار در ساحل جنوب شرقی دریاچه ارومیه، در حوزه شهرستان بناب و جنوب غربی استان آذربایجان شرقی و حوزه میاندوآب در استان آذربایجان غربی با سواحل زیبای زرینه‌رود قسمتی از فلات آذربایجان است.

ایسنا.